Westergasfabriek

Van vervuild industrieel terrein naar duurzame, culturele hotspot

De Westergasfabriek in Amsterdam is in een gefaseerd proces getransformeerd van verwaarloosd terrein tot een plek waar mensen elkaar ontmoeten, werken en ontspannen. Het gebied staat inmiddels internationaal op de kaart als voorbeeld van een succesvolle, duurzame transformatie van industrieel erfgoed.

De Westergasfabriek in Amsterdam werd eind negentiende eeuw gebouwd. Halverwege de twintigste eeuw verkreeg men echter gas op andere plekken in het land en in 1967 werd de productie van de Westergasfabriek definitief gestaakt. Na de sluiting van de fabriek bleef een zwaar vervuild terrein achter. Vanaf 1992 werden de gebouwen tijdelijk gebruikt voor creatieve en culturele activiteiten.

MeyerBergman Erfgoed Programmering komt voort uit de organisatie van de Westergasfabriek en was jarenlang betrokken bij de programmering, verhuur en exploitatie van de gebouwen. Hierbij is steeds vanuit een heldere visie gewerkt naar een gezonde balans tussen culturele programmering en private verhuur. De fabrieksgebouwen bieden nu plaats aan werkplekken, ruimte voor grote en kleine evenementen en diverse horeca-, film- theater- en expositiegelegenheden.

Locatie

Amsterdam

Type opdracht

Programmering

Opdrachtgever

Westergasfabriek BV

Status

Rijksmonument

Meer informatie