Energiepark &
Scheltema Complex

Creativiteit met een groen aureool

Ruim vijftig jaar lang wachten de oude energiepanden rond het Papegaaisbolwerk en het voormalige Scheltema Complex in Leiden op een nieuwe bestemming. MeyerBergman Erfgoed Programmering ontwikkelde samen met de partnerorganisaties binnen MeyerBergman Erfgoed Groep een eigentijdse en duurzame invulling voor dit rijksmonumentale, industriƫle erfgoed.

Het Energiepark en Scheltema Complex vertellen beide een deel van de (industriƫle) geschiedenis van Leiden en zijn geografisch op minder dan 500 meter van elkaar gelegen. Het Energiepark aan het Papegaaisbolwerk voorzag Leiden van omstreeks 1902 tot in de jaren vijftig van aardgas. Waar het complex vroeger een belangrijke functie vervulde in Leiden, zijn ze op dit moment ontoegankelijk en bevinden ze zich in slechte staat. Wolfabriek Scheltema bevindt zich aan de Singel en produceerde van 1817 tot eind jaren vijftig wollen dekens voor de internationale markt. Sindsdien is het pand gerenoveerd, wordt het verhuurd aan enkele bedrijven en biedt het plaats aan (culturele) activiteiten.

Het plan van MeyerBergman Erfgoed Groep verbindt het Scheltema Complex en het Energiepark door middel van een creatief-ambachtelijke programmering en verbeterde toegankelijkheid. De gebouwen op het Energiepark vervullen de functie van een levend laboratorium voor creativiteit. Er is plaats voor horeca en ambachtelijke bedrijven. De buitenruimte rond de gebouwen wordt getransformeerd tot een groen en levendig park. De voormalige wolfabriek Scheltema wordt het ankerpunt van het Energiepark in de stad, waar creativiteit, ontwikkeling, vernieuwing en experiment centraal staan. Hier zijn creatieve werkplekken en er vinden regelmatig debatten, lezingen en workshops plaats. Het Energiepark wordt deel van het Singelpark en wordt samen met het Scheltema Complex verbonden met het Cultuurkwartier van Leiden.

MeyerBergman Erfgoed Groep heeft in 2017 een intentieovereenkomst gesloten met gemeente Leiden voor de ontwikkeling van de panden. Naar aanleiding daarvan voerde het team een haalbaarheidsonderzoek uit. Momenteel ligt het plan ter beoordeling bij de gemeente.

Locatie

Leiden

Type opdracht

Programmering

Opdrachtgever
Status

Ensemble van rijks- en gemeentelijke monumenten

Meer informatie